Rabobank investeert in mensen (INTERVIEW)

Rabobank-COO Marc de Jong: “Voor ons is een investering in kantoorinrichting ook een investering in mensen. Ons gerenoveerde kantoor moest onze cultuur en waarden in de verf zetten en getuigen van een nieuwe start.”

“Investeren in kantoorinrichting is investeren in mensen”

De nieuwe inrichting van het Belgische Rabobank-hoofdkwartier spreekt boekdelen. Centrale ontmoetingsplek is het hippe en gemoedelijke The Village – zoveel méér dan een refter. Afgesloten ruimtes zijn er nauwelijks. Her en der vind je wel knusse hoekjes waar medewerkers zich afzonderen of discreet overleggen. Aan de muren hangen Antwerpse landmarks zoals het MAS. En de vergaderzalen heten Eilandje, Steen, Lange Wapper, …

Geen twijfel mogelijk: je bent hier in een toekomstgerichte, warme en lokaal verankerde organisatie. Een interieur met een boodschap dus. En dat was precies de bedoeling van het Rabobank-management.

Bedrijfscultuur in de verf

Naast de kantoren was ook de bedrijfsspirit aan vernieuwing toe. “Onze sector verzeilde de laatste jaren in woelig water”, vertelt Rabobank-COO Marc de Jong. “Na de bankencrisis kreeg ons imago een klap. En de automatisering dwingt ons tot besparingen. Dat veroorzaakt onbehagen en ongerustheid bij het personeel.”

Daarom wou het Rabobank-management dat de nieuwe kantoorinrichting meer was dan een vrijblijvende make-over. Marc de Jong: “Voor ons is een investering in kantoorinrichting ook een investering in mensen. Ons gerenoveerde kantoor moest onze cultuur en waarden in de verf zetten en getuigen van een nieuwe start.”

Betrokkenheid door inspraak

Voor die ambitie vond Rabobank meteen de juiste partner in ADMOS. CEO Anthony Shaikh: “Ook wij geloven dat een kantoorinrichting de cultuur van een bedrijf moet weerspiegelen.”

Maar wie bepaalt die bedrijfscultuur? “ADMOS wilde die niet van bovenaf opleggen”, aldus Anthony. “We stelden daarom voor om twaalf ‘ambassadeurs’ – onder hun medewerkers – mee te laten kiezen uit verschillende ontwerpen. Het bleek een gouden zet.”

Betere werksfeer

Er blijkt echt zoiets te bestaan als de Rabobank-cultuur. Want de ambassadeurs waren het snel eens over het beste ontwerp. En ze deden zelf de suggestie om het Antwerpse karakter van het kantoor extra te benadrukken.

“Natuurlijk was er bij sommige medewerkers nog wantrouwen”, vertelt Peggy Van Autreve, Head IT & Facilities Rabobank. “Maar dat verdampte ogenblikkelijk bij de voorstelling van het eindresultaat. Toen wílde iedereen zo snel mogelijk verhuizen. Er lijkt nu meer ruimte te zijn dan vroeger, terwijl we toch van 20 naar 70 mensen op één verdieping gingen. The Village wordt intensiever gebruikt dan onze oude refter. En er is meer interpersoonlijk contact – ook over bedrijfsafdelingen heen.”

Marc de Jong besluit: “Qua comfort en ergonomie maakte onze kantoorinrichting de sprong van de 18de naar de 22ste eeuw. En ze geeft nu ook onze bedrijfscultuur getrouw weer. Je voelt dan ook dat de sfeer erop verbeterd is. Precies wat we voor ogen hadden, dankzij de soepele en nauwe samenwerking met ADMOS.”

Bekijk de foto’s van het project hier. 

Leave a Reply